Samtycke

Samtycke är en e-tjänst där du som vårdnadshavare och annan ansvarig vuxen på ett enkelt sätt kan hantera frågor som kräver ett medgivande från din och ditt barns sida.

Tjänsten underlättar för din kommun, förskola, fritidshem och grundskola att genom e-tjänsten hämta in denna information och hjälper verksamheten att på ett smidigt sätt hantera olika samtycken.

Som vårdnadshavare och annan ansvarig vuxen får du ett meddelande/notifikation när det finns ett nytt samtycke att ta ställning till i e-tjänsten.

Nedan beskrivs hur du som vårdnadshavare och annan ansvarig vuxen hanterar dessa medgivanden i e-tjänsten Edlevo Samtycke.

Navigering

Välj det barn som du vill besvara ett samtycke för, därefter klickar du på tjänsten Samtycke.

Du kan välja att besvara ett nytt samtycke och du kan även se en översikt/historik över redan besvarade samtycken.

Översikt

I översikten för samtycke kan du under pågående samtycken se om det finns några aktiva samtycken att ta ställning till och under föregående samtycken ser du historiken över redan besvarade samtycken.

Pågående samtycken

Under pågående samtycken ser du om det finns några aktuella samtycken att ta ställning till, vad samtycket handlar om och när samtycket senast ska vara besvarat.

Klicka på raden för att gå vidare och besvara samtycket.

Ett samtycke:
  • Här har du ett (1) samtycke att ta ställning till.
  • Du ser mer information om vad samtycket gäller, samt sista svarsdatum, status och vem som senast uppdaterade samtycket.

För att ta ställning och skicka in ditt svar till systemet så klickar du på “Neka” eller “Godkänn”.

Flera samtycken:
  • Här har du fler än ett (1) samtycke att ta ställning till.
  • Du ska ta ställning och besvara varje enskilt samtycke.
  • Du ser mer information om vad samtycket gäller, samt sista svarsdatum, status och vem som senast uppdaterade samtycket.

För att ta ställning och skicka in ditt svar till systemet så klickar du på “Skicka svar”.

Gemensam vårdnad och samtycke:

Har du gemensam vårdnad (i detta system menas att vårdnadshavarna är skrivna på olika adresser) för ditt barn så ska båda vårdnadshavarna besvara samtycket. Din kommun kan även ha ställt in regeln att båda vårdnadshavarna alltid ska svara på samtycket, oberoende om vårdnadshavarna bor på samma adress eller inte.

Regler och status:
  • En obesvarat samtycke ses som nekat.
  • Du kan ändra ditt samtycke tills sista svarsdatum. Efter sista svarsdatum kan du inte längre ändra ditt svar och din kommun kommer att hantera svaret för gällande samtycket.
  • Vid gemensam vårdnad måste båda vårdnadshavarna ha godkänt samtycket för att kommunen ska se det som godkänt.
  • E-tjänsten visar ett antal olika status för samtycket.
    • Obesvarat = Visas när det finns ett nytt obesvarat samtycke att ta ställning till.
    • Nekat = Visas när ett samtycke är nekat. Vid gemensam vårdnad visas det när båda vårdnadshavarna har nekat till ett samtycke eller om vårdnadshavarna är oense, en har godkänt och en har nekat. Ett samtycke blir också nekat om det inte är besvarat innan sista svarsdatum.
    • Godkänt = Visas när ett samtycke är godkänt. Vid gemensam vårdnad visas det när båda vårdnadshavarna har godkänt samtycket.
    • Delvis godkänt = Visas bara när det gäller flera samtycken som ska besvaras på en och samma gång, t.ex. om vårdnadshavaren har godkänt 3 av 4 samtycken men nekat på det fjärde. Samma sak gäller vid gemensam vårdnad där vårdnadshavarna är oense/har olika svar för vissa av samtyckena.

Föregående samtycken

Här ser du tidigare besvarade samtycken. Klicka på raden för att se mer information om samtycket.

Ett föregående samtycke, där sista svarsdatum har passerats, går inte att skicka in på nytt via tjänsten. Däremot går det att återkalla.

Återkalla ett samtycke

Du har alltid möjlighet att dra tillbaka ett medgivande/godkänt samtycke.

Detta gör du genom att klicka på ett godkänt eller delvis godkänt samtycke under sektionen föregående samtycken. Klicka sen på “Återkalla” för att dra tillbaka ditt medgivande för valt samtycke.

Nu blir status för samtycket återkallat och kommer att hanteras av din kommun. Om du senare ångrar dig och vill ge ditt medgivande till samtycket så måste du kontakta din kommun.